Vanwege het Coronavirus opent StudentsPlus het LearningLab voor iedereen. Schrijf je hier in voor gratis oefenmateriaal.
Vanwege het Coronavirus opent StudentsPlus het LearningLab voor iedereen. Schrijf je hier in voor gratis oefenmateriaal.
Maak kennis met Malala Yousafzai: powervrouw en kinderrechten activiste
Blog | 19-10-2022

Maak kennis met Malala Yousafzai: powervrouw en kinderrechten activiste

Als meisje naar school gaan is iets vanzelfsprekends. Vaak sta je er niet eens bij stil: het móet gewoon. Sommige jonge vrouwen hebben deze luxe niet en moeten juist strijden voor hun opleiding. De Pakistaanse Malala Yousafzai (1997) moet hier niets van hebben. In 2014 ontving ze de Nobelprijs voor de Vrede. Helaas heeft ze ook veel ellende meegemaakt. Hieronder lees je haar bijzondere verhaal en ontdek je waarom ze een voorbeeld is voor iedereen die vrouwenrechten en onderwijs belangrijk vindt.

Undercover blogger

Malala begon op elfjarige leeftijd onder het pseudoniem Gul Makai (korenbloem) een blog bij te houden voor de BBC. Niet slecht, als je bedenkt dat dit de meest gerespecteerde publieke omroep van Groot-Brittannië is. Haar pseudoniem vond ze stiekem mooier dan haar echte naam, wat ‘rouwende’ betekent. Malala’s blog was een soort online dagboek, waarin ze bijhield wat er in de Swatvallei in Pakistan gebeurde. De nadruk ligt op onderwijs voor meisjes en de rol die de Taliban daarbij speelt. In haar blogs lees je dat steeds minder meisjes naar school kunnen. Op 9 oktober 2012 werd Malala op straat aangevallen toen ze terugliep van school. Ze kreeg een kogel in haar hals en hoofd en raakte zwaargewond. De kogel werd in het ziekenhuis verwijderd, maar de Taliban bleef Malala hierna nog steeds met de dood bedreigen. Op 15 oktober behandelde een team van specialisten Malala in het Queen Elizabeth Hospital in Birmingham. Een deel van haar schedel werd hersteld met behulp van een prothese van titanium. Ze kreeg ook een elektronisch implantaat in haar linkeroor, om beter te kunnen horen. Toen haar vader in Engeland een baan vond, verhuisde het hele gezin naar Engeland – weg van de invloed van de Taliban.

Internationaal rolmodel

Malala heeft ondertussen heel wat prijzen in de wacht gesleept. In 2011 gaf de Pakistaanse regering haar de Nationale Jeugdvredesprijs (later National Malala Peace Prize genoemd). De Verenigde Naties riep 10 november 2012 uit tot de Dag van Malala. Hiermee wilden ze mensen laten nadenken over de 32 miljoen meisjes en 29 miljoen jongens die niet naar de basisschool kunnen. Malala stond op 29 april 2013 op de voorkant van het Amerikaanse opinieblad Time. Ze stond ook op een lijst van de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld. Het jonge rolmodel kwam in 2013 zelfs even naar Nederland, waar ze in de Ridderzaal in Den Haag de Internationale Kindervredesprijs 2013 kreeg. Met haar 17 jaar was ze de jongste winnares ooit van de Nobelprijs voor de Vrede in 2014. Verder is ze ook de jongste ontvanger van de Sacharovprijs voor de Vrijheid van Meningsuiting van het Europees Parlement. Kan het nog gekker? Jazeker: in de ruimte maakt een planetoïde (stuk materie) vernoemd naar Malala elke vijf en een half jaar een baan om de zon. Dit was een initiatief van de NASA.

Malala en Emma Watson

Ondanks het feit dat alles wat Malala doet eigenlijk super feministisch is, vond ze feminisme eerst een ‘lastig woord’. De VN-toespraak van de Britse actrice Emma Watson bracht hier verandering in. Het duo heeft een wederzijdse bewondering voor elkaar, en dit is duidelijk zichtbaar in hun interviews. Emma zegt het al: ‘‘laten we ervoor zorgen dat het niet eng is om een feministe te zijn. Laten we de handen bij elkaar voegen zodat we echt iets kunnen veranderen. Malala en ik zijn er vrij serieus over, maar we hebben jou nodig.’’
Vind jij onderwijs voor iedereen (dus ook meisjes) belangrijk? Check hoe je een bijdrage kunt leveren aan veranderingen op dit gebied. Je kunt bijvoorbeeld de Malala Fund steunen of je verder verdiepen in dit onderwerp. Zo kun je straks beter aan anderen uitleggen waarom ingrijpen – en niet bang zijn om een feministe te zijn – cruciaal is.

  • Deel:
Chatten