Vanwege het Coronavirus opent StudentsPlus het LearningLab voor iedereen. Schrijf je hier in voor gratis oefenmateriaal.
Vanwege het Coronavirus opent StudentsPlus het LearningLab voor iedereen. Schrijf je hier in voor gratis oefenmateriaal.
Bijlesgevers
Blog | 19-10-2022

Een dag in het leven van bijlesgever Annechien

Samenvatting

Bijles geven vraagt de nodige dosis toewijding en commitment. Gelukkig heeft de 24-jarige student Annechien deze kwaliteiten in overvloed. Ze staat in het weekend vroeg op om Latijn bijles te geven. In de middag staat ze alweer klaar voor een bijles scheikunde. Latijn en scheikunde op één dag – en dan ook nog in het weekend? Bijlesgever Annechien laat zien dat het mogelijk is en dat het nóg gekker kan. Check hieronder haar verslag van een drukke zaterdag.

8:30
De wekker gaat en ik sta rustig op om te ontbijten. Ik ben ’s ochtends niet zo experimenteel, dus het wordt havermoutpap. Mijn eerste bijles is straks om 10.30 uur en ik wil niet te laat zijn.

10:25
Keurig op tijd sta ik voor de deur van mijn leerling te wachten. Een vrouw gewikkeld in een lange badjas doet open en kijkt me vragend aan: ‘‘Thijs?’’

10:30
Ik zoek nog een keer het naar het nummer van de bijlesorganisatie en: bingo! Het adres blijkt om de hoek te zijn. Helaas ben ik nu wel iets te laat, al was ik ruim op tijd vertrokken.

10:35
Dit is de eerste keer dat ik bijles Latijn geef en ik vraag me af hoe goed de stof na 7 jaar is blijven hangen. Het gaat gelukkig prima, waar ik blij om ben. Ik krijg alleen thee – iets wat me opvalt, omdat ik bij andere leerlingen altijd grote hoeveelheid eten (koekjes, gebakjes) aangeboden krijg.

Om te ontdekken wat de zwaktepunten van de leerling zijn, gaan we eerst een tekst vertalen die over de dood van Caesar gaat. De leerling gaat samen met mij vrij makkelijk door de tekst heen. Toch merk ik dat hij een hekel heeft aan Latijn, wat jammer is. Ik vraag me even af waarom hij voor het gymnasium heeft gekozen, maar dat is misschien een vraag voor een andere keer. Gelukkig vindt hij het vertalen een van de leukere onderdelen.

11:30
De bijles zit erop en ik besluit in de buurt wat boodschappen te doen. Ik heb nog iets nodig voor het avondeten.

13:00
Lunchtijd! Ik ga even langs huis, waar ik met mijn vriend een broodje eet en op de bank een serie kijk (we zijn verslaafd aan de politieserie Flikken Maastricht).

16:00
Ik ben nu bij mijn tweede leerling, waar ik voor het eerst bij haar moeder bijles geef. Zodra ik naar binnen loop, word ik begroet door een grote Zwitserse herder. Nadat ik bijgekomen ben, help ik de leerling met haar toets scheikunde. We rekenen nu met mol. Ik merk een beetje frustratie bij mezelf, omdat ik zie dat ze het nog steeds niet goed zelfstandig kan. Ik moet opnieuw een beetje aftasten wat haar niveau is, alsof het de eerste keer is.

Als de les er bijna op zit, komt haar moeder thuis. Die is nogal geïrriteerd dat de leerling mij de grote chocoladereep op de keukentafel niet heeft aangeboden.  Vlak voordat ik wegga, vraagt de leerling mij opeens welk gif er in de euthanasiepil zit – een vraag die een beetje uit de lucht komt vallen. Misschien gaat iedereen ervanuit dat scheikundigen hier verstand van hebben… Er volgt een lang gesprek over euthanasie.

18:00
Mijn werk als bijlesdocent zit erop en ik besluit om zelf nog uit te zoeken wat er in de euthanasiepil zit. Dit gebeurt altijd: na een bijles hou ik zelf ook een paar vragen over en ben ik nieuwsgierig naar het een en ander. Bijles is in die zin zeker geen eenrichtingsverkeer; van een goede bijles steek ik zelf ook weer dingen op. Op het programma vanavond: lekker eten en Netflixen!

 

– Eugenia Melissen Ferrer

  • Deel:
Chatten